АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

ABR физиотерапија

ABR и физиотерапија, можна или невозможна комбинација?

 


Автор: Роланд Волард, физиотерапевт во Алкмар, Холандија.

 

За мене, како поранешен физиотерапевт, прашањето погоре е интересно и редовно се поставува. Вредноста на концептот ABR е јасно видлива за физиотерапевтите на „Класата на тркала“, но сè уште не е јасно како тоа се поврзува со нивниот сегашен начин на работа. Досега понекогаш се чинеше како влечење на војна помеѓу двете стратегии за третман.

ABR и физика?

Иницијаторот на ABR, Леонид Блиум , континуирано ги истражува сите области и концепти на рехабилитација, биомеханика и научни истражувања на сврзното ткиво и другите ткива на телото. Се појави теорија која јасно покажува каде се чини дека комбинацијата на ABR и физиотерапија се судира, каде може да биде оправдана и каде можеби не е потребна.
Теоријата на Леонид се заснова на концептите „ Мускулен тон за одмор“, „Подготвеност пред движење“ и „Предмускулна подготвеност“.
Разбирам дека ова може да ве исплаши, но за среќа не е неопходно овој напис детално да ги дискутира овие термини.
Ќе се обидам да биде едноставно, без да ја менувам содржината.

Застани

Можете да го споредите со „копчето на подготвеност“ на вашиот телевизор. Ова е дизајнирано така што секој пат кога сакате да го користите телевизорот, не мора да чекате толку долго пред да се вклучи сè. Бидејќи стартувањето од положбата „исклучено“ понекогаш може да потрае долго време.

Ако, пак, го оставите телевизорот во мирување по употреба, само треба да кликнете на телевизорот и вашата омилена серија веднаш ќе започне.

 

Во случајот со нашето тело, се применува и овој концепт на „standby“ и „action“. Кога лежиме, седиме или стоиме, тоа го правиме со минимален напор. Само кога навистина ќе почнеме да се движиме, ќе ги активираме нашите мускули поинтензивно. Од режим на подготвеност, се префрламе во активен режим. Ова функционира за физички добро функционални луѓе. За нив условите за седење или стоење во режим на подготвеност се доволно присутни. Тие не трошат непотребна енергија за мирување и префрлањето на активност оди без проблеми.

Што ако не работи правилно?

Сепак, има и луѓе чиј режим на подготвеност не работи правилно. За нив, лежењето или седењето доаѓа со тензија на мускулите која е превисока. Тешко е да се тргнат работите од таа ситуација. Во други случаи, може да има премалку мускулна напнатост и тогаш е исто така многу тешко или невозможно да се движите.
Пред да можете да извршите непречено и добро контролирано движење, потребна ви е добра почетна позиција. Само ако има добра состојба на подготвеност („подготвени за почеток“) може да се иницира движење. А тоа движење може дополнително да се подобри преку вежбање.

Што може да направи ABR?

ABR работи на условите на мирување на положбата на телото. Физиотерапијата има за цел да ги стимулира и подобри функциите. Така, ABR создава подобри услови за она што сака да го постигне физикалната терапија. Постои очигледна контрадикција помеѓу ABR и физиотерапијата. ABR предлага да се ограничат времето и напорот вложен во функционална обука се додека условите на подготвеност кај детето се лоши. Ова е случај за многу деца со церебрална парализа 4 и 5 нивоа. АБР смета дека е подобро овие деца да ја искористат сета расположлива енергија за да ги подобрат условите на стенд бај ситуацијата и да се префрлат на функционален тренинг дури откако ќе ги постигнат тие добри услови на подготвеност.

 

 

На сликата погоре го гледате фокусот на ABR во сината област (фасција) и фокусот на физиотерапијата во жолтата област (активно движење). Во делот што се преклопува (standby) има потреба од добра координација за тоа кој на што и зошто работи. Ми се чини дека ова е изводливо.

Роланд Волард
roeland@roelandhelpt.nl