АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

Развој

ABC на ABR – D – Развој

ABC на ABR – D – Развој

За време на развојот на детето, може да биде опасно да се поставуваат прашања како „Дали моето дете ќе го прави ова… на 3 месеци? или „Дали тој/таа ќе биде таму на 6 месеци или 1 година?“ итн. Овие прашања имаат тенденција да обрнат внимание само на постигнување на резултат од функцијата.

Нашето главно прашање треба да биде: „Дали моето дете ги користи вистинските стратегии?“. Мора да внимаваме на долгорочната стратегија преку која детето ја користи за да ја постигне функцијата, а не само исходот од функциите.

Ајде да го искористиме примерот на колибата од слама и облакодерот за подобро да ја разбереме оваа изјава:

Сè додека детето не наполни 5 години, може да се спореди со колиба од слама. Ова значи дека детето е мало, лесно, а пропорциите се едноставни.

Бебињата и малите почнуваат да користат интелигенција за движење што значи дека ќе напредуваат, дури и ако имаат нездрава стратегија. Во фазата на сламена колиба, немањето архитектонски план нема да предизвика големи проблеми. Исто така, за сламена колиба, прво не ги градиме темелите. Не размислуваме како лифтовите ќе работат. Единственото нешто за кое треба да размислиме е како ќе се одржи колибата од слама?

Меѓутоа, на 5-годишна возраст, децата почнуваат да растат брзо и пропорциите почнуваат брзо да се менуваат. Тогаш сфаќаме дека интелигенцијата за движење повеќе нема да биде доволна.

Така, наместо колибата од слама, ќе им треба поцврста куќа со повеќе катови за да ја задржат тежината и растот. Во спротивно куќата ќе се урне. Затоа треба да изградиме облакодер. Кривата GMFCS

Кога ќе ја погледнеме кривата GMFCS, ја гледаме истата еволуција.

До 5-годишна возраст секое дете напредува. Но, на 7-годишна возраст – скоро сите деца достигнуваат плато. Понатаму, децата на ниво III, IV или V, дури губат повеќе функции на подоцнежна возраст.Затоа ABR Therapy се стреми да ја промени долгорочната стратегија. ABR сака да го максимизира сопствениот развој на вашето дете. Наша цел е да се погрижиме вашето дете да ги има најдобрите основи за да добие поголема слобода. Исто така, за отклучување повеќе функции.