АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

Аоибхеан (десно) со една од нејзините помлади сестри

Патувањето на Аоибхеан

Прочитајте ја оригиналната статија овде.

Мајката Гленгормли за „шокантните подобрувања“ кои и дадоа на ќерката подобар квалитет на живот

Седумгодишното момче сега може да пее поради подобрувањата направени благодарение на ABR терапијата

Аоибхеан (десно) со една од нејзините помлади сестри

Аоибхеан (десно) со една од нејзините помлади сестри

Мајка од Гленгормли зборуваше за третманот што и дава поголема слобода на нејзината мала ќерка.

Аоибхеан О’Конор, која ќе наполни осум години следната недела, е родена предвреме на 28-та недела и разви хидроцефалус и церебрална парализа поради мозочно крварење веднаш по раѓањето.

Таа претходно не можеше да седи или да оди без помош како мало дете, но сега, благодарение на третманот низ кој минуваше во последните пет години, квалитетот на животот на Аоибхеан е значително подобрен.

Зборувајќи за Belfast Live, нејзината мајка Ајслинг (39) рече дека позитивните промени во изминатите неколку години биле „шокантни“.

Таа додаде: „На почетокот мислев дека се работи за тоа да можам да одам и тоа беше целта, но сега сфатив дека тоа воопшто не беше целта – всушност беше квалитетот на живот што го има Аоибхеан.

„Претходно не можеше да гледа преку рамо, ќе мораше да го движи целото тело, а потоа ќе ја одложи рамнотежата. Сега таа може да погледне наоколу и да повика кој е зад неа. Сите тие мали нешта те прават да сфатиш дека се работи за ова.

Аоибхеан се облече како Бел од нејзиниот омилен филм, Убавицата и ѕверот

Аоибхеан се облече како Бел од нејзиниот омилен филм, Убавицата и ѕверот

„Квалитетот на нејзиното тело толку многу се подобри во изминатите пет години, што не ни сфативме дека е толку лошо како што беше.

Пред пет години, Ајслинг и сопругот Итан успеаја да соберат доволно пари за да започнат алтернативна терапија наречена ABR (Напредна био-механичка рехабилитација) во Шкотска.

Терапијата, развиена во 2000 година, е уникатен рехабилитативен пристап за деца и млади возрасни лица со церебрална парализа и други повреди на мозокот што доведува до структурна корекција на мускулно-скелетните деформитети.

Пред една година, за прв пат, Аоибхеан почна да пее заедно со нејзиниот омилен филм „Убавицата и ѕверот“, со тоа што ова беше знак за тоа колку далеку стигнала откако нејзиниот третман со АБР започна на тригодишна возраст.

„Никогаш не пеела пред тоа“, рече мајката на три деца Ајслинг.

„Разговаравме со оние од ABR и тие рекоа поради работата што ја правите околу нејзините гради, тоа го подобрува квалитетот на мускулите околу ребрата, така што таа може да го прошири капацитетот на белите дробови повеќе за да го внесе воздухот потребен за пеење. .

„Пред третманот зборуваше, но почнуваше да заостанува додека стигнуваше до крајот. Беше како „дали ѝ снема воздух?“ – зборовите некако исчезнаа.

Aoibheann работи на некоја уметност

Aoibheann работи на некоја уметност

„Таа ги сака Убавицата и ѕверот повеќе од било што друго на светот, а сега ги пее на сиот глас, можете да ја слушнете од другата страна на куќата. Само те тера да мислиш дека се работи за тоа.

„Аоибхеан исто така ја сака уметноста – на сите им кажува дека е уметник и е возбудена поради тоа за нејзиниот роденден“.

Сега, семејството продолжува со собирање средства за Аоибхеан да може да го продолжи лекувањето, кое чини околу 5.500 фунти годишно.

Ајслинг додаде дека е „интензивна“ и дизајнирана да биде „доживотна посветеност“.

39-годишната девојка продолжи: „Нејзиниот татко и сестра ми прават два часа терапија со неа пет дена во неделата. Таа доаѓа дома од училиште, а потоа оди од 4 до 6. Не е како физика, таа само лежеше и Гледајте цртани додека ѝ го прават тоа, што значи дека е многу порелаксирачко од физиката. Не ја измачувате со вежби што не може да ги прави“.

Ајслинг се надева дека ќе ја подигне свеста за ABR терапијата, бидејќи таа рече дека тоа е третман на кој „сопнале“, но дека направил таква разлика во животот на Aoibheann.

Таа рече: „Барав други третмани бидејќи не можев повеќе да правам физика со неа, тоа беше само сурово. Најдов ABR и ако друго семејство го најде, би било одлично, бидејќи прави таква разлика кај децата“ живее“.

Досега, семејството собрало 39.000 фунти во текот на неколку години благодарение на поддршката од локалната заедница, но тие се надеваат на поголема поддршка за продолжување на лекувањето на Аоибхеан.

За да го следите патувањето на семејството, можете да ја посетите нивната Фејсбук страница со кликнување овде.