АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

Home  /  Гости автори   /  Еве го одговорот, но кое е прашањето?

Еве го одговорот, но кое е прашањето?

За прв пат ,ова прашање го поставив пред околу 6 години,   како татко на  спастично квадриплегично дете во значително тешка состојба (се викаше  Мартен): “Дали АБР ќе делува кај   моето дете”? Се чинеше совршено разумно кога  прашав,  и како минаа недели и месеци, а Мартен драматично се подобри, сфатив дека одговорот е “да”.

Шест години подоцна,како директор на АБР Шкотска, кој ги покрива Велика Британија и Ирска, можам да кажам дека го слушав истото прашање одново  и одново.

Да, постојат сличности, но не постојат 2 исти деца во нашата програма ; сите тие се соочуваат со различни проблеми и доживеале различни медицински интервенции. Порано , во програмата  имавме само мали деца со церебрална парализа, додека  сега имаме поширок опсег на пациенти со сите видови проблеми во локомоторниот систем и проблеми во однесувањето – но сепак прашањето останува исто.

Не велам дека AБР  е одговор на секој проблем што нашите деца би можеле да го имаат, но ако вашето дете има проблем со движењето; проблем со хипотонични  или спастични мускули; мозочна повреда или генетска состојба која влијае на функционирањето на  телото, дури и проблеми во однесувањето што влијаат  врз неговиот  живот, тогаш најверојатно имаме одговор за вас- АБР е  начин да ги пренасочиме во вистинска насока.

Значи, што е проблемот со прашањето? Едноставно, иако разбирливо, тоа е погрешно прашање!
Во моето искуство , како и искуството на  многу други вклучени во AБР, најважното прашање не е: “Дали AБР ќе делува кај  моето дете?“. Вистинското прашање кое мораме да го поставиме е: “Дали јас, како родител, сум спремен  за АБР?

Тоа може да звучи како чудно прашање, но има добра причина да го поставите.

АБР вклучува посветеност. Не само финансиски,  да  платите за трошоците за проценка, обука, материјали и континуирана помош – туку најголема обврска од се , вашето време и посветеност! AБР не е “брз лек”. Тоа не е како пилула, инјекција или операција каде што само ќе го направите  тоа, и потоа чекате  резултати. Ние,   со долгогодишно искуство , како и медицинските професионалци , веќе знаеме дека нема “брзи решенија” за нашите деца.

Потребен е посебен тип на родител за да работи  AБР со своето  дете 1, 2 или можеби дури 3 часа секој ден. Често тоа се родителите кои воопшто не се сметаат себеси за посебни, но тие се навистина посебни родители, затоа што ја завршуваат работата и како резултат,  нивните деца напредуваат.

Со АБР, секој мал напредок што вашето дете го добива , е буквално постигнат   со вашите  раце  . Како родител, вашиот фокус веќе не е бесконечен рингишпил на средби со доктор, болници, посети од физиотерапевт, следниот лек, операција или терапија која не води никаде. AБР им дава структура и насока на сите ваши напори. Како родител, сега сте на возачкото седиште, за прв пат имате можност да превземете  контрола врз иднината на вашето  дете. Вие сте на неверојатно патување со многу “ дупки “ по патот, но ќе пристигнете на многу подобра дестинација за вашето дете.

Дали сте подготвени за AБР?