АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

АБР патувањето на Матеја, Алина и Богдан

Здраво,

ние сме Алина и Богдан, родителите на Јоана Матеја, која има 8 години.Живееме во Романија. Ја применуваме  АБР терапијата веќе  5 години.

Кога Матеја имаше шест месеци, и беше дијагностицирана  церебрална парализа(ЦП)  и од тој момент започнавме со различни терапии. После секоја тераписка сесија , повраќаше ,  а исто така стана многу исплашена од луѓето. За жал, таа  не покажа некој  извонреден напредок.

Во јануари 2013 година ја имавме првата АБР проценка и бевме исклучително импресионирани дека траеше цели три часа. За време на оваа проценка, Криста се обиде да ни го објасни телото на Матеја и зошто таа не беше способна за одредени моторни функции.

На пример, таа “немаше” врат, не постоеше сегментација помеѓу главата и вратот, немаше сегментација меѓу вратот/ градниот кош/ стомакот/карлицата/нозете. Нејзиното тело беше слабо, без соодветен волумен и без соодветна врска помеѓу коските, мастите, мускулите и слојот на кожата.

Ова беше моментот кога ние навистина разбравме што значи церебрална парализа , и дека всусшност го оштетува телото на Матеја одвнатре. Токму во тој момент сфативме зошто Матеја не постигнала никаков напредок, иако  гледајќи го нејзиното тело, таа не изгледала многу зафатена.
Главен фактор за започнување со  AБР терапијата беше дека напредокот беше загарантиран за сите и подобрувањата нема да се загубат.

Потврдата дека нашата одлука е точна дојде по само шест месеци, кога ги видовме првите слики на Матеја. Подобрувањата беа извонредни. На пример, тоа беше прв пат нејзините панталони да не и се закопчуваат. Беше очигледно дека регијата  на стомакот  се развива поради терапијата со АБР.

Со текот на времето, можевме да видиме многу промени при секоја евалуација, дури и ако нашето дете имало само една проценка на секои шест месеци.

Сега, по пет години АБР, сé уште учиме за промените кои се потребни за телото погодено од ЦП да добие природна моторна функција, а не компензација.
Ние сме апсолутно убедени дека го правиме  најдоброто. Точно е дека АБР терапијата  вклучува многу часови работа дома, но промените што  телото на Вашето дете ги добива,  се неверојатни. Всушност, и физичкото и менталното здравје на Вашето дете може да ги подобрите со AБР. Тоа е единственото решение за поправање на она што ЦП и времето го уништува внатре во детското тело.

Многу јасно разбравме дека на Матеја ќе и треба терапијата уште  многу години , и се молиме за здравјето на г-дин Блум , за да можеме да продолжиме да им помагаме на нашите деца.

Во однос AБР тимот, ние сакаме да ги нарекуваме “ангели”, бидејќи се многу посветени, многу се вклучени во проблемите на AБР семејствата, многу трпеливи и најважно од се , навистина  се грижат.