АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be
Title Image

ABR @ Нигерија

Home  /  ABR @ Нигерија

Нашата прва посета на Нигерија

Да се биде тука со сите нив ги исполни нашите срца со љубов

 
 

Пред неколку години ја запознавме Ноние Нвеке, мајка која бара терапија за својата посвоена ќерка, на која на пет месеци и беше дијагностицирана церебрална парализа (ЦП). Во Лагос, нејзиниот роден град во Нигерија, таа барала место во кое се чуваат деца со ЦП преку ден, додека може да оди на работа. Но, такво место не постоеше, па таа само основаше свое.

Во 2010 година, Ноние го основа Центарот за церебрална парализа во Нигерија. Заедно со многу помошници тие се грижат за овие неверојатни деца. Повеќе од половина од нив се сирачиња и живеат таму, додека други се згрижени преку ден. Сето ова го прават бесплатно, благодарение на поддршката од организациите. Во други земји, луѓето често се борат да добијат помош од владата, но тоа не постои ни во Нигерија.

Нони не застана тука. Постојано бараше повеќе, сакаше да најде терапија за сите нејзини деца. И тогаш, се најдовме. „Секое дете има право да добие помош“, беше она што го мислевме. Така, кога започна одморот во Белгија, отидовме во Нигерија на една недела да волонтираме да им помогнеме на децата: проценете ги, проценете ги и обучете ги помагачите за терапија со АБР за децата.

Патувањето ABR на Никој

Nonye Nweke CP Центар Нигерија

„Дојде тимот на АБР Белгија! Оставајќи нè со спомени кои ќе бидат тешко да се заборави. Првиот пат кога се осмелив да прашам дека тимот треба дојди во Нигерија, не бев сигурен каква ќе биде нивната реакција или како сакав да соберам средства што ќе ја овозможат посетата. Но, јас бев одлучен.

Верувам дека кога некој ќе најде нешто добро, треба да го сподели. Најдов ABR терапија, добра е и не можев да ја задржам во себе“.

Што научивме?

Ако ги погледнам сите околности, шокиран сум кога сфатив дека Ноние го прави сето ова. Таа го основала овој центар, им помага на многу деца, дури и им обезбедува терапија. Трогнат сум и понизен од нејзината сила да го спои сето ова. Тоа го промени мојот начин на размислување за тоа колку далеку може да оди едно човечко суштество за да му помогне на друг. Да се биде тука со сите нив ги исполни нашите срца со љубов.
Импресивно е она што Ноние го реализираше во CpCenter. А децата што останаа таму, навистина ми го украдоа срцето. Многу сум благодарен што можев да бидам дел од ова прекрасно патување! Видовме прекрасни работи откако дојдовме овде. Сите во центарот навистина даваа поддршка и желни да научат нови техники. Отидовме дома со чувство дека постигнавме нешто големо овде.
Многу ми е драго што добив можност да одам во Нигерија. Запознав пријателски расположени и страсни луѓе. Во земја каде ресурсите се многу ограничени, Нони секој ден се бори да им обезбеди на децата добра средина. Таа го промени животот на децата на ЦП и нивните родители во Нигерија. Но и персоналот во центарот поради неа расте. Толку сум благодарен што со свои очи го видов овој неверојатен проект.

Центар за церебрална парализа Лагос, Нигерија
Улица Боде Томас 37б
Сурулере, Лагос
Нигерија

(+234) (0)8033482792 | (+234) (0)7032443664
(+234) (0)8077320269 | (+234) (0)8021243022

info@cpcenter.com.ng