АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

Терапија на вратот

Вратот е важен

 


Вратот е важен. Автор: Роланд Волард, физиотерапевт во Алкмар, Холандија.

Темата на овој блог ABR е важната врска помеѓу нашата глава и остатокот од нашето тело. Вратот е како зафатен автопат од крвни садови и нерви. Содржи многу мускули кои се сигурни дека можете да ја држите главата и да се ориентирате.

Функцијата и структурата на вратот на нашите деца е ограничена. Понекогаш дури и многу ограничен. Затоа ABR работи на вратот на нашите деца со различни техники. Пример: вежби со „јајца“, за горните раменици и тапкање по основата на черепот. Целта на тие вежби е да се подобри важната врска помеѓу главата и торзото.

 

 

Вратот

Минатата недела прочитав научен напис (1) кој ја нагласува важноста на ова. Прво, би сакал да разговарам за првата слика од овој напис (2) , која многу добро го покажува зафатениот сообраќај во вратот. Можете да ги видите подлабоките мускули (црвени) кои гарантираат дека вашиот врат се врти во сите правци. Кожата, сврзното ткиво и поголемите мускули на вратот се отстранети или ставени настрана за ова да биде видливо. Видливи се и вертебралните испакнатини низ кои безбедно минуваат крвните садови. (Рбетниот мозок се чува подлабоко во шуплината на пршлените, така што не е видлив)

Во кругот, авторите истакнаа нешто посебно. Тоа е директна врска на сврзното ткиво помеѓу малите мускули на вратот и мембраната околу ‘рбетниот мозок (а). Неодамна, тие открија дека постои оваа анатомска врска помеѓу надворешната страна на нервот на вратот и малите мускули на вратот и какво може да биде нејзиното значење.

 

 

На десната страна гледате друга слика од написот (2) за кој би сакал да разговарам: пресек на вратот на ниво на вториот вратен пршлен (C2). Можете да ги видите црвено-обоените мускули кои се протегаат помеѓу страничните и задните испакнатини на вратните пршлени. А буквите MDB се на структурата на сврзното ткиво што ги поврзува мускулите на вратот со мембраната околу ‘рбетниот мозок. (MDB = MyoDural Bridge, или мостот помеѓу мускулот и тврдата мембрана околу нервот)

 

 

Интересно… Но зошто?

До неодамна мислевме дека мускулите, нервите, крвните садови и какви било структури во нашето тело се „одвоени“ едни од други. И затоа, не можат да влијаат еден на друг. ABR размислуваше поинаку за ова многу долго време и сега се чини дека е поддржано од научни сознанија и слики. ABR гледа на сè во телото како на кохерентен систем и подобрувањата на една структура (сврзно ткиво) имаат последици за сите видови други структури.

Откако ќе ја прочитате оваа статија, станува веродостојно дека ако работите со ABR, ќе го подобрите тој „мост помеѓу мускулите и нервите“. И затоа позитивно влијае на функцијата на тие мускули и нерви. Како што заклучува научната статија: „Ако овој кохерентен систем не функционира правилно, може да има последици во променливиот проток на течноста во мозокот/нервот, за самата нервна функција, главоболка од вратот и други поплаки поврзани со нервите. “

Големи се шансите дека има многу работи со нашите деца во оваа област. Ако ABR има позитивно влијание на ова, ABR може да биде многу важен за нив! Луѓето со силни главоболки кои доаѓаат од вкочанети мускули на вратот можат да потврдат дека…

 

Роланд Волард
roeland@roelandhelpt.nl

 

Извор
(1) Член :
„Црвикален миодурален мост, преглед на литература и клинички импликации“, Денис Е. Еникс, Френк Скали, Метју Е. Понтел https://www.researchgate.net/publication/261322236_The_cervical_myodural_bridge_a_review_of_literature_implicationical
(2) Слики :
Оригинални анатомски уметнички дела од Френк Скали, DC и Дени Квирк