АБР е уникатна терапија која ја обновува силата, структурата и функцијата на телото.
+32 (0)11 87 45 47
info@abrtherapy.be

Blog

Акција = Реакција


Автор: Роланд Воллард, физиотерапевт и иницијатор на “Клас на тркала” во Алкмар, Холандија

Стојам на ѕидот и скокам. Исто како момчето на сликата.Благодарение на гравитацијата, при паѓање се јавува забрзување. И наеднаш станува важно што има под моите стапала. Важно е, и сосема различно, дали ќе се спуштам на траполина или 3 метри длабока водена површина…

1. Спуштање на трамполина

Ако се спуштам на средина на трамполината после скокот од ѕсидот, мојата тежина плус брзината на спуштање иницијало ќе ја совлада силата на трамполината. Пропаѓам длабоко во трамполината. Се додека еластичноста на трамполина не ме победи. Трамполината дејствува на паметен начин. Прво, дава енергија и овозможува енергијата со која јас создавам притисок да се распредели на страничните жици. Во најдолната точка на пропаѓање во трамполината, јас стојам исправен. Се разбира мојата тежина е сеуште иста, но енергијата со која паднав се апсорбирала во жиците од трамполината.И сега, трамполината нема проблем, благодарение на силно затегнатите жици, кои ме враќаат назад во воздух. Акцијата предизвикува реакција.

2. Што ако се спуштам во вода?

Исто и во случаја на спуштање во базен, мојата тежина и брзина ја победуваат силата(отпорот) на водата. Спротивно од трамполината, пропаѓањето трае подолго и се пропаѓа подлабоко. И се стигнува до точка кога мојата брзина целосно исчезнува и водата ме турка назад. Акцијата (моето тело потонува во водата) е пратена од реакција (водата ме оттурнува нагора). Силата на потисок на водата го има истиот ефект како и жиците на трамполината, јас повторно одам нагоре .Но не така силно како катапулт.На површината на водата, силата е слаба и затоа можам да испливам до брегот. Ова искуство е значително поразлично од мојот скок на трамполината.

Сврзно ткиво
Каква врска има ова со сврзното ткиво? Во АБР, методот кој го користиме за третман на децата во Клас на тркала, исто така се користи принципот на акција –реакција. Овој биомеханички принцип секогаш дејствува кај живите суштества, не зависи од мозокот ниту пак е под негова контрола. Од тука, јасно е дека овој принцип е особено значаен за лица со нарушена мозочна контрола.Во претходната статија (Зошто Сем сака да се вози по нерамен терен) напишав дека здрав човек има од 15 до 20кг, зависно од тоа што се смета за сврзно ткиво. Тоа е поприлично, и до скоро, значењето на ова ткиво беше занемарено.

Сврзното ткиво е составено од нишки од колаген и еластин. Колагенските влакна се многу цврсти/ригидни и благодарени на нив, телото ја одржува својата форма. Еластинските влакна се добро растегливи и можат лесно да се вратат во почетната положба. И колагенот и еластинот се неопходни за постура (држење на телото) од една страна и да овозможат движење од друга страна. Ако споредиме со трамполината, заедно, тие ги формираат жиците на трамполината, доволно силни зад да не се скини трамполината и доволно еластични за да се овозможи отскок. Сите клетки и влакна на сврното ткиво се опкружени од еден вид на гел кој содржи многу вода. Тоа е базен, со сите молекули на вода во него, кој исто така дава цврстина.

Целината може да се набљудува како сунѓер, ако се стега полека, нечистотијата излегува, а кога ќе се отпушти, ја повлекува чистата вода. Дел од АБР методот се базина на тоа. Преку притисокот врз сврзното ткиво и потоа преку ослободување, го истиснуваме и полниме сунѓерот со што се подобрува нутритивниот статус на сврзното ткиво и овозможува подобра организација на нишките. Една специфична студија покажува дека на овој начин сврзното ткиво добива повеќе течност (и затоа и повеќе волумен). Горната слика ја најдов на интернет. Веројатно е од компанија која продава производи за брчки. На левата страна се гледа ситуација кај мало дете, убава, мека и мазна кожа. Подкожното сврзно ткиво е добро хидрирано и затоа е подебело од тоа на десната страна.

И колагенските и еластинските нишки изгледаат добро и се уредно распространети низ целата површина. Десно се гледа состојба во која моментално се наоѓа мојот скалп. Помала хидрираност во сврзното ткиво, колагенот не ја држи добро сртуктурата затоа што е распаднат и само четврина од еластинот е останат. Не постои мека полна кожа на моето чело. Ситуацијата со брчките на моето чело е слична со ситуацијата на сврзното ткиво кај лицата кои имаат мала подвижност или воппшто не се движат. Нивното сврзно ткиво е со намален квалитет и намален волумен. Дебелината и влажноста се намалени. Оваа состојба може да се повторно подобри со додавање на специфичен притисок врз сврзното ткиво. Тој притисок мора да биде доволно бавен за да може доволно да го притисне слојот од гел, а потоа да го ослободи притисокот за да му овозможи на слојот од гел да всади свежа и добро хидрирана влажност. И ова е доволно долго трае секој ден. Но секогаш функционира! Треба да сфатите дека на колагенските влакна им треба една година да се обноват за 50%. Кажаното многу не доближува до АБР девизата: “Изградба на покомфорно тело со меки раце”…

Роеланд Волаард
roeland@roelandhelpt.nl